Jeg oplever i disse dage at befinde mig i et stormvejr og blive hængt ud med navns nævnelse. Det er i høj grad et stormvejr, jeg er blevet suget ind i meget imod min vilje og til trods for, at jeg bevidst gør mig bestræbelser for netop ikke at blive part i diskussionen om, hvorvidt HPV-vaccinen er en god idé eller ej.
Det har jeg som medieforsker hverken kompetence til eller interesse i at udtale mig om.
Som forsker i sociale mediers betydning, når danskerne bliver syge og/eller bare gerne vil holde sig raske, bliver jeg jævnligt spurgt af både myndigheder, organisationer og journalister om at udtale mig i denne sag, fordi den digitale diskussion af netop HPV-vaccinen er let at få øje på.
Her udtaler jeg mig gerne om min forskning, dvs. om hvordan digitale medier gør det nemmere for sygdomsramte at diskutere sundhedsrelateret viden, der (indimellem endnu) ikke er accepteret som fakta i det danske sundhedsvæsen. Disse digitale sundhedsdiskussioner udfolder sig i særlig grad i situationer, hvor borgere/patienter oplever, at hjælpen fra sundhedsmyndighederne er utilstrækkelig, og behovet for selv at løse ens sundhedsmæssige problemer derfor er tilsvarende stort. Derfor er mediernes rolle i HPV-debatten ikke overraskende noget, jeg jævnligt bliver spurgt om et perspektiv på.
Jeg afholder mig imidlertid meget bevidst fra at tage stilling i diverse diskussioner af, hvad der er sundhedsmæssigt rigtigt og forkert. For det første, fordi det ikke er mit gebet som medieforsker. For det andet fordi en sådan stillingtagen vil blokere for at skabe en reel udforskning af og dermed videnskabelig forståelse for, hvorfor rigtig mange mennesker – i alle mulige sundhedsmæssige sammenhænge, uanset om det gælder vaccination, migræne, sclerose eller fødevareintolerancer – hver dag træffer andre valg i forhold til deres sundhed, end dem, sundhedsmyndighederne gerne ville have, at de traf. Det kan man ganske enkelt ikke undersøge på en fair måde, hvis man fordømmer folks valg i stedet for at prøve på at forstå dem.
Jeg blev derfor både frustreret og egentlig også ret chokeret, da jeg i går aftes modtog følgende snap, fra en af mine bekendte:
Mit fulde navn figurerer på en liste med overskriften ‘Talspersoner’, som Landsforeningen HPV-bivirkningsramte åbenbart har rekvireret hos Sundhedsstyrelsen via aktindsigt, og som en kvinde har offentliggjort et screenshot af på sin Facebook-profil. I skrivende stund er det originale opslag delt 55 gange, mens et andet opslag er delt 45 gange, og de tilknyttede kommentarer er alt andet end venligt stemt over for de navngivne personer på listen. Disse personer skulle efter sigende have modtaget betaling fra Sundhedsstyrelsen for at promovere kampagnen for HPV-vaccinen i maj 2017.
Og sådan kan det da også godt se ud, hvis man ikke kender konteksten, men hæfter sig ved, at der står ‘talspersoner’.
Sagen er bare den, at der ikke er tale om en liste over talspersoner.
Jeg blev i april 2017 kontaktet af Kræftens Bekæmpelse (i samarbejde med Sundhedsstyrelsen) og spurgt, om jeg kunne tænke mig at medvirke i kampagnen Stop HPV. Det takkede jeg pænt og bestemt nej til, da jeg syntes, mit perspektiv som medieforsker i debatten for/imod HPV-vaccine er fuldstændigt uvedkommende. Desuden havde jeg det stramt med den valgte kampagnestrategi og kommunikationsform.
Jeg forestiller mig, at mit navn fremgår af ovenstående liste, fordi jeg tidligere har holdt et forskningsoplæg for Sundhedsstyrelsen om, hvordan rigtig mange danskere oplever sundhedsrelaterede Facebook-grupper som meget givende i en hverdag med sygdom tæt inde på livet, og om hvor problematisk det er, at den slags online diskussioner om sundhedsproblematikker betegnes som bobler og ekkokamre.
Jeg oplever det derfor som ret grænseoverskridende pludselig at se mit navn blive hi-jacket i en sådan kontekst her og påduttet en bestemt holdning i en sag, som jeg eksplicit har frabedt mig at være en del af, udelukkende fordi nogen har nævnt mit navn i en brainstorm og skrevet det i et word-dokument med en misvisende titel.
Men for at opsummere pointen og imødegå enhver tvivl: Nej, jeg er ikke talsperson i nogen form for vaccinekampagne, og mit navn har intet at gøre i den sammenhæng.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.